Karpie mogą osiągnąć pokaźne rozmiary. W sprzyjających warunkach osiągają nawet +40 kg (np. Włochy, Francja) .
W polskich warunkach rzadko przekraczają miarę 1,2 m długości i wagę 20 kg. Większe okazy rzadko się zdarzają. Głównie ze względu na klimat oraz uwarunkowania genetyczne.
W Polsce, w naturalnych jeziorach karpie się nie rozmnażają. Rozmarzanie następuje głównie w specjalnie przygotowanych – płytkich i ciepłych stawach. Jeśli jezioro nie jest zarybiane tym gatunkiem – karpi naturalnie nie przybywa.
Ze względu na pokaźne rozmiary i waleczność karpi są doskonałym wyzwaniem dla wędkarza. Poniżej prezentowane są różne odmiany karpia.
Odmiany karpia:
- Karp sazan – dzika odmiana karpia, z łuskami pokrywającymi całe ciało.
- Karp chłopski – wysmukły, mniejszy niż inne odmiany. Łuski na całym ciele.
- Karp pełnołuski – łuski na całym ciele.
- Karp królewski – łuski u karpi królewskich są idealnie ułożone od głowy aż do ogona. Rozmieszczone wzdłuż grzbietu, w linii środkowej i na płetwach dolnych głównie przy odbytowej.
- Karp lustrzeń (zatorski) – ma łuski w różnych miejscach ciała – porozrzucane.
- Karp bezłuski (golec) – posiada tylko kilka/naście łusek jedynie na grzbiecie i przy ogonie.