Karpie

Karpie mogą osiągnąć pokaźne rozmiary. W sprzyjających warunkach osiągają nawet +40 kg (np. Włochy, Francja) .

W polskich warunkach rzadko przekraczają miarę 1,2 m długości i wagę 20 kg. Większe okazy rzadko się zdarzają. Głównie ze względu na klimat oraz uwarunkowania genetyczne.

W Polsce, w naturalnych jeziorach karpie się nie rozmnażają. Rozmarzanie następuje głównie w specjalnie przygotowanych – płytkich i ciepłych stawach. Jeśli jezioro nie jest zarybiane tym gatunkiem – karpi naturalnie nie przybywa.

Ze względu na pokaźne rozmiary i waleczność karpi są doskonałym wyzwaniem dla wędkarza. Poniżej prezentowane są różne odmiany karpia.

Odmiany karpia:

  • Karp sazan – dzika odmiana karpia, z łuskami pokrywającymi całe ciało.
  • Karp chłopski – wysmukły, mniejszy niż inne odmiany. Łuski na całym ciele.
  • Karp pełnołuski – łuski na całym ciele.
  • Karp królewski – łuski u karpi królewskich są idealnie ułożone od głowy aż do ogona. Rozmieszczone wzdłuż grzbietu, w linii środkowej i na płetwach dolnych głównie przy odbytowej.
  • Karp lustrzeń (zatorski) – ma łuski w różnych miejscach ciała – porozrzucane.
  • Karp bezłuski (golec) – posiada tylko kilka/naście łusek jedynie na grzbiecie i przy ogonie.

Odmiany karpia

Karp królewski – łuski ułożone od głowy do ogona, wzdłuż linii środkowej i grzbietu. Pojedyncze przy płetwach dolnych, głównie płetwie odbytowej. foto. Piotr Piter, catch date: 11.2021 @natural lake

Dodaj komentarz